Hvordan får jeg min Kleinerhvalp til at komme når jeg kalder?

Forskellen på å være hundeejer og være lykkelig hundeejer er at have en hund man kan kalde ind. Hvor mange gange har du ikke set - og hørt hundeejere gå gennem hele følelsesregistret fra målbevidst og frisk kommando - tryglende bøn - rasende lortehumør for at ende ydmygt ventende med en førerline i hånden, mens hunden tusler omkring og aldrig kommer nærmere end 2 meter vel vidende om, at det er den som har overtaget kommandoen. Det gjorde den i 3 måneders alderen da ejeren mente at indkald - det kan vi lære vores superhund en anden gang..."en anden gang" er med MED DET SAMME du får hvalpen i huset.

En hvalp på 8 - 10 uger er meget afhængig af sin ejer, og med dette som udgangspunkt har du alle muligheder for at opnå den kontakt som er en forudsætning for kommunikation og læring. Du skal ikke være bange for at slippe den lille på passende steder, tvært imod, lad den gå mest muligt fri. Indtil videre vil hvalpen være bange for at du skal blive borte og derfor ganske sikkert holde sig i nærheden. Lad hvalpen forblive i den tro at det er den som skal passe på dig - og ikke omvendt. Når den er kommet en smule væk skal du påkalde dens opmærksomhed og løb så VÆK fra den. I fuld fart vil den sætte efter sin flokleder. ROS en masse og lad den komme HELT hen dig før du lader den gå fri igen. Husk at det ALTID skal være dejligt at komme og hvalpen skal ALTID komme helt hen til dig. Du skal kunne rose den, klappe den, for så at lade den løbe løs igen. Råb aldrig efter hvalpen hvis den er i gang med noget mægtigt spændende. Vent til du mener du kan få kontakt og chancen for at hvalpen kommer er stor.

Lad altså være med at blive stående på samme sted og råb krabatens navn 500 gange – du opnår ikke andet end en hvalp som er komplet ligeglad med at komme, vel vidende at dens ejer lige så godt kunne have taget sig et job som tågehorn. Hunden vil hele tiden kunne lokalisere hvor du er, uden selv at måtte gøre en indsats. Råb aldrig hvalpens navn mere end to gange. Hvis du da ikke får respons, må du finde på noget andet. Spil abekat, klap i hænderne, find på noget morsomt. Vær ikke bange for at opføre dig som en klovn.

Når du får respons, råb så navnet mens du løber væk og ros selvfølgelig når poden straks kommer styrtende etter. Skulle du - til trods for alle narrestregerne - alligevel ikke opnå kontakt, så gå rolig bort og påkald dens opmærksomhed. Gør ikke den fejl å KOBLE den, for så har du afbrudt "træningen" uden at opnå det ønskede resultat. Lok den med venlige ord, men skulle den da gøre et forsøg på at vende om i sidste øjeblik og stikke tilbage til det som var så spændende, så BRØL"NEJ" i et tonefald som ikke tåler modsigelser. Hvalpen vil sikkert blive temmelig forskrækket over dette pludselige udbrud - og fatte situationens alvor. Ros den i samme øjeblik den igen skifter retning (tilbage mod dig).

Lad hvalpen gå mest mulig løs, først på steder hvor du kan træne indkald relativt uforstyrret - senere tager du den med på områder hvor der færdes andre hunde. At komme når der bliver kaldt er vigtigt for enhver hund og man må lægge meget arbejde i denne træning.