Hvordan forhindrer jeg at min Kleiner går, når fuglene rejser, og samtidig undgår at den ender som en træg rejser - uden at jeg behøver bruge el-halsbånd, skideballer - eller det der er værre?

Det du må gøre, er at opnå at fjerne stresset hos din hund, så den bliver træningsvillig og dressurbar i fuglesituationer. Selv om dette tilsyneladende lykkes for dig derhjemme på dagligstuegulvet, bliver det straks meget vanskeligere at få din Kleiner til at adlyde kommandoer i marken.

Ingen ønsker vel at se sin hund jagte på egen hånd når den ikke har fået ordre til det. Det er derfor al lydighed på øves igen og igen til det perfekte. Din Kleiner skal virkelig være indstillet på at følge dine kommandoer, når den får ordre til at rejse - og ikke gå efter fuglen af sig selv. Ønsketænkning? Den rette træningsmetode giver dig måske de ønskede resultater.

1) DU ER BOSSEN .

Well, lad os begynde med dig selv. Du må nok indse, at at rollen som flokfører får du kun overladt af din Kleiner, når og hvis du har gjort dig fortjent til det! Så første trin er, at du viser den at det er dig som bestemmer ved at du udstråler dette i alle situationer og træner rangfølgen i din lille 'flok' også i dagligdagen.

Derefter skal du til at vænne dig selv til fuglesituationerne. Tag det roligt, la' være med at stresse, råbe og skælde, og bruge vilde fagter i marken. Først når du er helt sikker i dette kan du have en forventning om at din hund får en chance for at holde op med at stresse og i stedet begynder at lytte til dine kommandoer. Måske kunne følgen endda blive, at du undgår den pinlige situation at du bliver bedt om at koble for resten af dagen fordi din Kleiner får alle fugle indenfor øjenvidde på vingerne så snart du slipper den. Og selvfølgelig bliver resultatet af dagens skideballer meget nemt at du i stedet har fået dig en træg rejser. En Kleiner glemmer nemlig aldrig hvis en fuglesituation har været forbundet med smerte, fysisk eller psykisk.

2) FORBEDRE TOLERANCETÆRSKLEN

For at få afstresset fuglesituationerne må du selv blive en del af dem. Måske kunne du begynde hjemme i haven sammen med en hjælper der kan gå lidt foran dig, og hunden i kobbel. Hjælperen kaster et eller andet op i luften (fugleattrap, eller en hue). Samtidig med at der kastes, skal hunden reagere på din 'dæk' - eller 'stå' kommando. Hvis hunden stresser og ikke lyder kommandoen må DU tage det roligt for at formindske hundens stress, og få dæmpet den til normalt leje. Du kan nemlig ikke træne en stresset hund. Derfor er det af stor betydning at du lærer dig at 'aflæse' din hunds stressniveau efterhånden som træningen skrider fremad og der opstår nye situationer. Målet er at undgå situationer hvor din Kleiner kommer ud af kontrol fordi tolerancetærsklen er for lav.

Nuvel, men hvis hunden nu alligevel bliver med at mase på, bliver du simpelthen nødt til at afbryde træningen for nærværende. For eksempel, hvis du er kommet frem til dit terræn og hunden hyler, hiver og slider i remmen for at blive sluppet, ja, så vender du om og går tilbage til bilen. Vent tålmodig en stund og forsøg så igen, eller kør hjem og gør et nyt forsøg på et andet, senere tidspunkt. På denne måde kan du langsomt forøge hundens tolerancetærskel.

Først når hunden adlyder dine kommandoer i det øjeblik huen eller fugleattrappen stiger til vejrs, kan du gå videre med 'hue og skud'. Lad din hjælper skyde mens du samtidig koncentrerer dig om din hunds reaktioner. Selvfølgelig stiger stressniveauet med det samme og du må berolige hunden på passende vis. Måske hjælper det at tage hunden på skødet og lægge den på ryggen– på den måde viser du at du tager ansvaret for at den har det godt - nu er det dig der viser hvem der er bossen.

3) FUGL I LUFTEN

Når din Kleiner klarer 'hue i luften' og lyden af skud uden at stresse, er I klar til fuglene. Hvis du har mulighed for det, så lån et hønsehus eller en hønsegård med høns i ( ja, det mener jeg faktisk: nogle kyllinger og høns, en fasan eller to og måske et par agerhøns). Formålet med denne øvelse er at lade din Kleiner nærme sig fuglene sagte og lidt efter lidt. Hvis hunden bliver for optaget af fuglene, så må du sørge for at få vendt dens opmærksomhed tilbage til dig. Afgørelsen om din Kleiner skal 'gøre noget med' fuglene - og hvad - er din!

Når hunden først er i hønsegården eller hønsehuset, skal den slappe helt af. Ikke den mindste stressing må tolereres. Når stressniveauet er blevet dæmpet ned, går du stille og roligt frem for at provokere en af fuglene til at rejse. Fugl i luften betyder jo 'Dæk!' eller 'Stå!' - ikke sandt? Igen vil hunden mest sandsynligt stresse, men bliver hurtigt bragt til ro. Efter et par forsøg tager hunden ikke længere særlig notits af fuglene når de går i luften. Først nu er I begge to klar til næste øvelse.

Gå hen og stil dig i et hjørne, efter at du har bundet hunden i den anden ende af hønsehuset eller hønsegården, alene sammen med all fuglene. Når hunden i line helt selvstændigt løser problemet med at gå i dækstilling eller stå bomstille, går du frem til den for at slippe den løs. Sammen forlader I derpå roligt og stille stedet - du går først ud, for det er dig der er bossen.

4) STAND OG REJSNING

Så kommer det rigtig svære - men, altså, nå du og din Kleiner sammen kan håndtere både 'hue og fugleattrap i luften', skud, og forvirrede fugle i hønsgården, ja, så er I sammen kommet frem til sidste fase ... tag en vagtel eller anden levende fugl i hånden og vis den til hunden!

Først vil din Kleiner mere eller mindre gispe og snappe efter fuglen. Men meningen er jo at den efter et par forsøg skal lære sig, at hvis ikke du sætter tænderne i fuglen, ja, så skal hunden selvfølgelig heller ikke gøre det, men tvært imod slet ikke tage nogen notits af den. Efter nogle forsøg med denne 'nær-fugl-oplevelse', har hunden forhåbentlig forstået pointen og tager sig ikke mere af fuglen. Når du og din Kleiner er nået frem til dette stade, og situationen synes rolig og under kontrol, er I begge to parate til 'live action'.

Nu slipper du fuglen og straks stiger adrenalinet. Hvis hunden stresser for meget, må du gå et trin eller to tilbage i øvelserne og begynde igen derfra. Eller vent en dag eller to før du gentager øvelsen. Når hunden selvstændigt dækker eller står som den skal er I begge to klar til en tur i marken for at få afprøvet hele forløbet - stand og rejsning. Med din Kleiner i lang line (15-20 meter) har du udmærket kontrol over situationerne og kan standse den hvis den begynder at stresse ...

 

Altså ...

- Hvis du optræder som fører for 'flokken' behøver du ikke tage kommandoen. 'Stå!' og 'Dæk!' er de mest nødvendige kommandoer..

- Lad være med at bringe din Kleiner for fugl før grunddressuren sidder helt fast. Den kan sagtens selv finde ud af at gå på jagt - din opgave er at lære den ikke at gøre det!...

- Der er ingen undskyldning for ikke at træne hjemme. Brug en hjælper og en hue... Husk at lydighed kun sidder fast en vis tid. Mindst en gang om ugen bør du øve en af disciplinerne i grunddressuren.

- Ulydighed har det med nu og da at dukke op i de mest overraskende situationer - tag dine forholdsregler og sørg for at få has på unoderne her og nu.