KlM 'Caro' - 1875

Hanhunden 'Caro' regnes sædvanligvis for den ældste dokumenterede stamfader til racen Kleiner Münsterländer.

Löns skrev i artiklen 'Der Spion, ein vergessener Jagdhund' blandt andet følgende:

- "Der findes sikkert adskillige jægere blandt mine læsere, som dels er bekendt med denne hunderace, dels selv har jagtet med den. Jeg beder indtrængende alle disse om at meddele mig deres erfaringer med denne Wachtel. Således skal der i omegnen af Dorsten-Hervest endnu findes en fåtallig stamme og jeg beder frem for alt opdrætteren, en vis skovfoged hvis navn jeg ikke erindrer, om velvilligst at give mig nærmere oplysninger"-.

Dette skrev Löns den 8. februar 1912.

Han fik hurtigt, 18. februar, svar fra jagtopsynsmand Bernhard Wolberg i Hervest ved Dorsten, som meddelte at han selv førte og opdrættede Kleiner Münsterländer. Denne stamme kunne følges tilbage til 1860 idet den i mange år var blevet opdrættet af pensionist Ludwig von Hamm i Coesfeld, senere af forskellige opdrættere indtil Wolberg havde købt tre af disse hunde i 1906.

Efter nogle måneder indtraf der yderligere et svar fra overingeniør Fritz Noelle i Wübental i Sudeterland, som den 11. december 1912 meddelte følgende:

"Vi har med sikkerhed haft denne race i min familie i mere end 40 år, min salig afdøde far, mine brødre og også jeg. Jeg har jagtet med de fleste jagthunderacer, mange af dem virkelig udmærkede, men aldrig med nogen bedre end vores små Spioner,der bare kunne det hele. Derfor kan enhver, som har gået på jagt med den lille Spion, skrive under på dens fortræffeligheder. Hos os i Sauerland, især i min hjemby Lüdenscheid, holdt man også disse kloge, flinke hunde. Ja, i min ungdom jagtede man næsten udelukkende med den lille Spion- ".

Med brevet fra Fritz Noelle fulgte et foto af hanhunden "Caro", født 1867, som var den sidste af racen i familiens besiddelse. Dette foto er således det ældste dokumenterede udsagn om racen Kleiner Münsterländer.

Afstamning kendes ikke. Men er det alligevel ikke som at se Heitmanns hunde i øjnene?